www.drevja.com Hovedside Ti. 17. sep. 2019
Meny

Drevja barnehage
Granmoen skole
Verktøysmia  

Tovenveien Velf.

Bysprinten
Mosjøen Båtforening
Norges veteranforb
Vefsn jeger- og fisk

Sangen om fjellet


Værvarsel Drevja

 


 


Redaktør:
Webjørn Solli
webjorn.solli (a)
gmail.com

Ragna Solli - slåttespiller og visesanger
27.10.2006 10:06
Hovedside >

Ragna Mikalsen ble født den 21.02.1909 på gården Dambakken i Drevja. Ho vaks opp som den yngste av en søskenflokk på 5. Nils - emigrerte til Amerika, Elfrida (f. 1900), Anna (f. 1903) og Lilly (f. 1904).

Dambakken var et samlingssted for ungdommen som bodde i nærheten, sang og musikk var en naturlig del av livet på Dambakken. Det var flere instrumenter i heimen, foruten fiolin hadde de gitar, sitar og mandolin.

Ragna lærte seg å spille på alle instrumentene, men ho likte best gitar og fiolin. På fiolinen spilte ho gamle slåtter, det var det mange av på den tiden. Ho kunne ikke noter.

Gamle viser var også populære da Ragna var ung. Da Ragna spilte gitar, Anna på sitar, Lilly på mandolin og alle sang, da var det liv og røre i den lille stua på Dambakken.

En bygdepoet (Egil Jonseng) skrev ei vise fra Drevja i 20-årene, et vers var som følger:
- Hvis du visen høre vil, med musikk og sang dertil,
- så ta en tur til Bakkedam - der de flerstemt synge kan.

Ragna giftet seg med Peder Solli fra Øvre-Drevja i 1928, sønn av Karoline Solli. De bodde på et lite småbruk - Åslia, som er utgått fra gården Solli. Her bodde de fram til i 1957, da begynte Peder på Aluminiumsverket i Mosjøen, de reiv huset i Drevjen og fraktet det til Olderskog der de satte det opp igjen.

Tradisjonen med musikken og visesangen tok ho med seg til Olderskog. Ho spilte bare til husbruk, ho opptrådte aldri offentlig.

En av Ragnas sønner, Walter, ble felespiller, og var en ivrig tradisjonsbærer av Drevjapolsen og andre gamle slåtter fra distriktet.

Else Solli
Denne artikkelen finner du også i "Spor etter mødrene"

Tilbake

Historielinker
Digitalarkivet
Folkeskatten 1691-1696
Halsøy songkor 
Hamnøya - bilder
Helgeland Historielag
Historiske kilder
Holmen gård 
Kulturminnesøk
Oladalens venner
Roy Søfting-slekt
Vefsn Slekthistorielag

web: info helgeland