www.drevja.com Hovedside Sø. 18. aug. 2019
Meny

Drevja barnehage
Granmoen skole
Verktøysmia  

Tovenveien Velf.

Bysprinten
Mosjøen Båtforening
Norges veteranforb
Vefsn jeger- og fisk

Sangen om fjellet


Værvarsel Drevja

 


 


Redaktør:
Webjørn Solli
webjorn.solli (a)
gmail.com

Pe Larso - båt
15.08.2012 22:09
Hovedside >

Jeg har hatt båten liggende i en garasje i 6-7 år. Har hele tiden skjønt at dette er en meget spesiell båt. Har aldri tidligere sett en så smekker og lett robåt. Den er bl.a. uvanlig lav. Har vært veldig nysgjerrig på hvordan den ville oppføre seg i sjøen. Problemet er bare at den er i temmelig dårlig forfatning. Har hatt ambisjoner om å prøve å reparere den, men har etter hvert innsett at jeg ikke har den kunnskapen som skal til. Det er en stor sprekk i en av bordgangene som går i store deler av båtens lengde. Dette bordet må antagelig skiftes. Det er dessuten ganske store åpninger i begge ender. Et par bordganger har løsnet fra kjølsvinet (på begge sider) framme og bak. I tillegg er det noe råteskader i ripa. Jeg har ellers ikke registrert råteskader i skroget for øvrig.

Men jeg skjønner at dette er en så spesiell båt at den bør tas vare på. Mitt spørsmål er derfor om du vet noen som kan være interessert i å overta den, og som har mulighet til å få satt den i stand på profesjonelt vis. Jeg skal ikke ha noen betaling for den. Båten er gratis mot avhenting. Jeg bor imidlertid et godt stykke unna dine trakter, som jeg forstår er Mosjøen. Jeg antar at båten har sin opprinnelse derfra et sted. Båten befinner seg i Lesja, øverst i Gudbrandsdalen. Men dersom dette er en såpass sjelden båt som jeg tror, så er det sikkert en eller annen entusiast som tar turen ned for å hente den.

Hvordan båten har havnet her i Lesja har jeg ingen informasjon om. Den lå igjen etter en tidligere rådmann i kommunen som nå ikke bor her lenger. Han er ikke identisk med det eiernavnet som står på skiltet i båten.

Tillegg:
Jørn Moe har kommet med følgende informasjon:

Båten ble bygd på gården Sandnes ved Ømmervatnet et par-tre mil nord for
Mosjøen:

Ottar Stordal bygde ikke så veldig mange båter. Det var mer en bigeskjeft/hobby, og utover den robåten de selv hadde på gården kan det ikke ha vært mer enn 5-6 båter han bygde.

Han jobbet som skogsarbeider og veiarbeider i tillegg til å drive et småbruk.

Han hadde også en bror som bygde båter. Denne broren drev en gård som ligger ca. 5 km lengre nord. Det var denne broren som bygde den båten som vår familie har på hytta vår ved Ømmervatnet. Også han hadde dette som bigeskjeft/hobby. Ottar hjelp meg en gang på 80 tallet å reparere ripa på denne båten.

Jeg tror følgende bilde er av en av båtene som Ottar Stordal bygde:
http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Fil:Nordlandsbaatar_i_Vefsna.jpg

Tilbake

Historielinker
Digitalarkivet
Folkeskatten 1691-1696
Halsøy songkor 
Hamnøya - bilder
Helgeland Historielag
Historiske kilder
Holmen gård 
Kulturminnesøk
Oladalens venner
Roy Søfting-slekt
Vefsn Slekthistorielag

web: info helgeland