www.drevja.com Hovedside Sø. 18. aug. 2019
Meny

Drevja barnehage
Granmoen skole
Verktøysmia  

Tovenveien Velf.

Bysprinten
Mosjøen Båtforening
Norges veteranforb
Vefsn jeger- og fisk

Sangen om fjellet


Værvarsel Drevja

 


 


Redaktør:
Webjørn Solli
webjorn.solli (a)
gmail.com

Gamle og nye toner i Sjøgato
18.07.2011 23:25
Hovedside >
Anniken har hørt gamle opptak som NRK gjorde rundt 1950 og dermed fått en god kilde til hvordan den lød. Rolig sangstil, seig, mange kruller og melismer (flere toner sunget på én stavelse), som gjør at du nesten ikke greier å få fatt på teksten. "Velkommen vår brudgom og brud" er en kjøgemeistervise som ble sunget i bryllup. Gammeltonen ble også brukt i gravfølger (gravsalmetonen) og i religiøse samlinger hjemme hos folk på bygda. Da sang de denne "gammeltonen" sammen (time etter time).

Tekst:
Velkommen, velkommen vår brudgom og brud.
Fra kirken høystemt på jorden.
Velkommen de andre, vår gjeste så glad.
Se ned her og finne sin orden.
I nærhet og tro. Til lykke de to, som nu ekte gift har vorde.

"Klagesang" og "Sangarvisa" er også to folketoner som Anniken presenterte. Også de fra Drevja. Teksten ble skrevet av Per Davesa som var fra en gård ved Luktvatn.

Ingen vet hvem som skrev melodien men den ble sunget i Drevja og har sannsynligvis oppstått og blitt bearbeidet der, slik det er med alle folketoner. Denne teksten omhandler forskjellen mellom fattig og rik og deres vei til himmelriket. Det er bevart ni vers av denne.

Det følger en historie med til hvordan "Sangarvisa" oppstod. Davesa var i kirka og hørte på prekenen til presten. Etter gudstjenesten snakket han med presten, og han ville vite hva han syntes om prekenen. Davesa sa at dette var nå bare en sang og da bad presten han om å skrive en slik sang. Davesa gjorde som han bad om og kom tilbake med en sang som omhandler alle som synger i Bibelen! Han startet med alle menn som synger i gamletestamentet og deretter alle kvinner, og fortsetter med det nye testamentet. Mange vers hvor det i dag er bevart fem.

Disse to sangene har et gammelt tonespråk, men mangler det seige melismatiske preget som gammeltonen har. Disse sangene er syllabisk (en tone på hver stavelse) noe som sier oss at de er "nyere" enn gammletonen.

Videre får vi høre operaperler fra Strauss` Flaggermusen og "Qundo men vo" av Puccini. Skikkelig operamusikk etter publikums smak. Ane spilte et stykke av Debussy for å gi en stemning til alle maleriene som hang i lokalet fra Bodøgaard-Galleri.

Vi fikk også høre andre kjente folketoner; Bergrosa, Jamtlands brudemarsj, syng i ungdoms glade dager og ikke minst fanitullen. En fantastisk avslutning på en fantastisk konsertkveld!
Vel møtt igjen "Heime hos Ane i Sjøgato"!Tilbake

Historielinker
Digitalarkivet
Folkeskatten 1691-1696
Halsøy songkor 
Hamnøya - bilder
Helgeland Historielag
Historiske kilder
Holmen gård 
Kulturminnesøk
Oladalens venner
Roy Søfting-slekt
Vefsn Slekthistorielag

web: info helgeland