www.drevja.com Hovedside Ti. 17. sep. 2019
Meny

Drevja barnehage
Granmoen skole
Verktøysmia  

Tovenveien Velf.

Bysprinten
Mosjøen Båtforening
Norges veteranforb
Vefsn jeger- og fisk

Sangen om fjellet


Værvarsel Drevja

 


 


Redaktør:
Webjørn Solli
webjorn.solli (a)
gmail.com

Anniken Solli med på verdenspremiere
02.11.2006 17:43
Hovedside >

Vefsningen Anniken Solli med på verdenspremiere på metal-opera i Festiviteten i Kristiansund: Faust

Tid/sted: Festiviteten i Kristiansund, premiere fredag 11.03.05
Lengde: 1 time 20 minutter
Medvirkende: "Trash metal"-gruppa Pica Pierce, Kristiansund Sinfonietta, solister og kor
Libretto og regi: Ronald Rørvik
Arrangør: Håvard Sveås
Koreografi: Marit G. Dullaert
Sangsolister: Nils K. Rue, Petter Simonse, Eli K. Hagen, Finn-Ero Bustadmo og Anniken Solli
Dirigent: Kjell Seim

Aldri før har det vært satt opp en scenisk fremføring av opera og heavy-metal.

Operaen i Kristiansund er kjent for å gjøre ting andre ikke tørr, og dermed var det naturlig at denne type opera ble overgitt kristiansundspublikummet. Vefsningen Anniken Solli har en av hovedrollene i denne oppsetningen.

Forventingene var til å ta og føle på da den utradisjonelle operaen hadde verdenspremiere fredags kveld. Svartkledde rockere og kjolekledde ”byfruer” kom samlet til erverdige Festiviteten i Kristiansund. Summingen fra et spørsmålsfylt publikum lå som et teppe over salen. Det ble fort stille da musikerne slapp de første tonene. Med en hypnotiserende effekt fylte Sinfoniettaen og gutta i Pica Fierce rommet med musikk. Gåsehuden reiste seg momentant, og har i skrivende stund ikke lagt seg. Fantastisk musikk! Den som trodde at heavymusikken ville spise opp de klassiske tonene, må ta ordene i seg. Musikerne utfylte hverandre perfekt, og lydbildet var melodiøst og varmt. Da premieren var unnagjort, måtte lyset slåes av før publikum fant ut de måtte slutte med ovasjonene!

Librettoen bygger på en historie nedskrevet på 1500-tallet og seinere udødeliggjort av Goethe. En av hovedpersonene er Faust, som selger sin sjel til djevelen (Mefisto) for å slippe å dø. Av andre viktige roller har vi Valentin og hans søster Margrethe, samt hennes venninne Siebel (Anniken Solli). Solli spiller ei lesbisk dame som gir ekte kjærlighet til Margrete. Hun har ikke den største rollen i operaen, men gjør seg likevel bemerket med klokkeklar røst og fin tolkning av sin rollefigur.

Anniken Solli har tatt sin utdannelse i Volda og Trondheim, med hovedvekt på musikk og drama. Til daglig jobber hun ved Atlanten Videregående skole på musikklinja, der hun underviser i sang, dirigering og drama. I tillegg studerer hun Mastergrad i musikk ved NTNU.

I 1999 deltok Anniken på ”Unge solister” fra Helgeland i regi av Mosjøen orkesterforening. I Kristiansund har hun blant annet vært solist med Henning Sommeros ”Magnificat”. Dette er første gangen Solli er engasjert som solist ved Operaen i Kristiansund, men har ved tidligere anledninger sittet i Operaens orkester som fiolinist.

Operaen er per dags dato kun satt opp i Møre og Romsdal. Både Kristiansund, Sunndal, Surnadal, Molde, Åndalsnes og Ålesund får besøk av denne utradisjonelle operaen. Verdenspremieren har vakt stor nasjonal og internasjonal interesse. Blant annet har både tysk og fransk presse vært til stedet på Nordmøre. Kanskje kan denne mediafokusen gjøre at prosjektet blir gjort tilgjengelig for kulturinteresserte også utenfor Nordvestlandet. I så fall: gled dere!

Per Egil Mork
http://home.nktv.no/peregmo
Kristiansund 12.03.05

Tilbake

Historielinker
Digitalarkivet
Folkeskatten 1691-1696
Halsøy songkor 
Hamnøya - bilder
Helgeland Historielag
Historiske kilder
Holmen gård 
Kulturminnesøk
Oladalens venner
Roy Søfting-slekt
Vefsn Slekthistorielag

web: info helgeland